Zdravljenje živali z matičnimi celicami

Novi trend biotehnološke dejavnosti v Sloveniji se osredotoča na sodobni terapevtski pristop zdravljenja živali z uporabo matičnih celic. Inovativna tehnologija uporabe matičnih celic za zdravljenje živali, s katero novo ustanovljena biotehnološka podjetja prenašajo raziskovalne dosežke v vsakdanjo prakso, je vsekakor zaznamovala leto 2011.

English: This image is of cell line SA02 (http...

Celična linija SA 02

Po naših raziskavah trga sta v preteklem letu v Sloveniji pričeli z biotehnološko dejavnostjo uporabe matičnih celic dve podjetji, Animacel biotehnologija d.o.o. in Humano Animal d.o.o., ki ponujata regenerativno celično terapijo za zdravljenje živali.

Podjetje Animacel, zmagovalec letošnjega tekmovanja za rektorjevo nagrado najboljše inovacije Univerze v Ljubljani, v svoji ponudbi nudi matične celice za zdravljenje sklepnih obolenj pri psih. Na podlagi predstavljenih dosežkov ustanoviteljev podjetja, ocenjujemo, da ima podjetje Animacel zelo dobre možnosti za uspešno delovanje saj podjetje vodi vrhunski tim strokovnjakov, ki se lahko pohvali z edinstveno raziskovalno-klinično prakso. Poleg omenjenih prednosti podjetje Animacel deluje v Sloveniji, kjer storitev trži in izvaja biotehnološko ter raziskovalno dejavnost.

Podjetje Humano Animal d.o.o. pa poleg zdravljenja psov z matičnimi celicami omogoča tudi regenerativno terapijo konj. Sicer podjetje Humano Animal d.o.o. po podatkih Ajpesa na strani Bizi.si kaže določene poslovne težave, čeprav storitve zagotavlja preko partnerskega belgijskega podjetja Fat-Stem.

English: Pathway of stem cell differentiation

Diferenciacija matičnih celic

Novi načini zdravljenja z izvornimi (avtolognimi ali alogenskimi) celicami, o katerih smo poročali v prispevku Izvorne celice (matične celice) so že danes na tržišču tudi pri nas, v Sloveniji. Podpora tovrstni dejavnosti in razvoju bo v prihodnje ključnega pomena, da se spoznanja in napredki regenerativne veterine lahko prenesejo tudi na področje medicine. Namreč, kot sem že pred časom zapisal, novim spoznanjem in podrobnemu razumevanju temeljnih bioloških procesov mnogokrat sledijo tudi izjemni napredki na področju medicine. In obratno, večina biomedicinskih raziskav omogoča razumevanje in umestitev v prakso pred tem poznane biološke procese.

Viri:

spletna stran podjetja Animacel biotehnologija d.o.o., dostopno 06.01.2012

spletna stran podjetja Humano, celična medicina d.o.o., dostopno 06.01.2012

spletna stran podjetja Fat-Stem, dostopno 06.01.2012

spletna stran Bizi.si, dostopno 06.01.2012

Creative Commons licenca
Zdravljenje živali z matičnimi celicami by Borut Jerman is licensed under a Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija License.

Enhanced by Zemanta

0 Komentarjev

Ostanite na tekočem, naročite se na RSS za to objavo.Some HTML is OK