Slovenija – imamo ugodno klimo za biotech start-upe in spin-offe?

Od nastanka spletnega biobloga BioNovice si prizadevamo podrobno slediti in spremljati razvoj biotehnološke dejavnosti v slovenskem prostoru. Pri dosedanjih objavah smo se osredotočili predvsem na tista podjetja, ki so se medijsko najbolj izpostavila in katerih storitve so postale dosegljive direktno potrošnikom. Kljub vsemu pa imamo vprašanja za v prihodnje, na katere bomo med drugim osredotočeni.
 
Ali imamo dovolj ugodno podjetniško klimo, da se razvije biotehnološka dejavnost v slovenskem prostoru do te mere, da bodo podjetja opazna in konkurenčna ne samo pri nas, temveč tudi v svetu?

 
Ali je dovolj ugodna klima za podjetja, ki se osredotočajo npr. na razvoj novih diagnostičnih testov in/ali bioloških zdravil, da bi razvila inovativne produkte do te mere, da bi bili nekoč edinstveni na trgu?
 
Tako za prvo kot drugo vprašanje je morda prekmalu, da bi lahko iskali odgovore. Morda bomo na to lahko čakali še vsaj 15 let. Vendar pa želimo v spisih opozarjati na uspehe in probleme, ki se dotikajo tovrstne dejavnosti v Sloveniji. V predhodnih objavah (Biotehnološka dejavnost v Sloveniji dobiva vse večji zagon, Možnosti financiranja biotehnoloških podjetij v začetni fazi in Biotehnologija – priložnost za Slovenijo?) smo ugotavljali, da se področje nedvomno razvija, da se na trgu pojavlja vse več novoustanovljenih podjetij (največ v okviru tehnoloških parkov in inkubatorjev), vendar z izjemo medijskega odziva še ni bilo mogoče opaziti pomembnih premikov na danem področju. Pri tem tudi izstopa dosedanja praksa, ki je statistično gledano povsem drugačna kot v ZDA ali Veliki britaniji, da podjetja ne vstopajo na ljubljansko borzo, kar bi jim nedvomno lahko pomagalo pri pridobivanju še kako pomembnih sredstev. Morda je za zagon dejavnosti bilo dovolj sredstev iz drugih virov (poslovni angeli, tvegan kapital, javni razpisi, prijatelji, družina, lastni prihranki itd..), vendar je z nizkim vstopnim kapitalom in brez lastne zaščitene tehnologije uspeh na dolgi rok zelo vprašljiv, saj je za biotehnološki sektor nedvomno značilna izjemna konkurenčnost, varovana tehnologija in stroga regulativa. Kako bo v prihodnje ni mogoče predvideti, zanimivo pa bi bilo, če bomo v prihodnje priča t.i. prvim biotehnološkim kotacijam vrednostnih papirjev (IPO) slovenskih podjetij. S tem bo razkritih tudi večÂ informacij povezanih z biotehnološko dejavnostjo, kar bo omogočalo boljše spremljanje (ne)ugodnosti podjetniške klime v Sloveniji.
Creative Commons License
Slovenija – imamo ugodno klimo za biotech start-upe in spin-offe? by Borut Jerman is licensed under a Creative Commons Priznanje avtorstva-Brez predelav 2.5 Slovenija License.
Ustvarjena na podlagi dela, dostopnega na bionovice.blogspot.com.


0 Komentarjev

Ostanite na tekočem, naročite se na RSS za to objavo.Some HTML is OK