Analize bioznanosti

Do zlata s pomočjo mikrobov

V nedavno objavljeni številki ugledne revije Nature Chemical Biology poročajo o tvorbi netopnih zlatih delcev s pomočjo mikroorganizma vrste Deftia acidovorans.

Preberi več »

Raziskave humaniziranih živali v prihodnje pod zakonodajni nadzor

Tehnologija priprave humaniziranih živali je vse bolj dovršena. V Veliki Britaniji, pomembni svetovni velesili na področju kloniranja in transgeneze živali, raziskovalci in etiki pozivajo k pripravi nove zakonodaje, ki bo določala kaj je in kaj ni dovoljeno v okviru tovrstnih raziskav. Velike skrbi zbuja dejstvo, da je moč humanizirati določeno žival do te stopnje, da […]

Preberi več »

10 let po objavi človeškega genoma

Razvoj in kopičenje znanj o genski informaciji v zadnjih 50 letih je izjemno napredoval. Vse od leta 1953, odkar sta James Watson in Francis Crick v znanstveni reviji Nature objavila strukturo DNA, ki predstavlja osnovno komponento genomov vseh živih organizmov na Zemlji, je takratno znanje o genski informaciji odpiralo vse več novih vprašanj.

Preberi več »

čŒloveški genom – kromosom 2

30.01.2011   |   objavil: Dr. Borut Jerman   |   , , , , , 0

čŒloveški kromosom 2 uvrščamo med večje kromosome človeka (največji je kromosom 1). Sestavlja ga zaporedje 243,199,373 baznih parov in se kot ostalih 21 avtosomnih človeških kromosomov nahaja v 2 kopijah, od katerih eno kopijo podedujemo po materi in drugo po očetu.

Preberi več »

Genetski testi v prihodnje pod nadzor FDA

V ZDA je Agencija za hrano in zdravila (Food and Drug Administration, FDA) poslala javno zahtevo podjetjem, ki nudijo storitve genetskih preiskav posameznikom, da storitev prijavijo v preverbo agenciji kot to sicer velja za medicinske pripomočke (medical devices). Podjetja bodo morala dokazati, da so njihovi genetski testi, s katerimi opravljajo genetske preiskave – varni in učinkoviti. S tem se končuje obdobje, ko so ponudniki genetskih preiskav posameznikom, katerih testi temeljijo predvsem na visokozmogljivostnih presejalnih testih, lahko opravljali storitev, ne da bi pred tem dobili dovoljenje najpomembnejšega regulatorja za prehrano in zdravila v ZDA.

Preberi več »
Page 1 of 3123