Iskanje podobnih objav

Z razvojem spletnih orodij za odkrivanje podobnih vsebin je vse lažja hitro ugotoviti, ali je določena vsebina podobna predhodno objavljeni.


Kot sem že pred časom poročal, se avtorji pri pripravi novih vsebin lahko izognejo preveliki podobnosti s predhodno objavljeno vsebino, še posebej, če novo vsebino predhodno preverijo z uporabo spletnih orodjih za primerjavo tekstovnih vsebin. Na voljo so različna programska orodja, ki omogočajo preverjanje unikatnosti vsebine nastajajočega članka z predhodno objavljenimi članki. Hitro primerjavo zaporedij, genomskih in proteinskih je omogočilo orodje BLAST (Basic Local Aligment Search Tool), katerega se s pridom uporablja v molekularni biologiji in biokemiji. Slednje se je izkazalo za zelo učinkovito pri analizah novih genov in proteinov, tako znotraj istih kot tudi sorodnih vrst.

Povezava do vira slike

A na bioinformacijskem inštitutu Virginija so šli z razvojem še nekoliko dlje in razvili orodje eTBLAST, ki je prirejeno posebej za primerjavo vsebin znanstvenih publikacij, ki so objavljene v različnih podatkovnih bazah. Sam osebno menim, da je omenjeno najboljše orodje, a poglejmo uporabno vrednost še nekaterih drugih.

Danes je vse več tovrstnih orodij, ki omogočajo lažje odkrivati podobne, predhodno že objavljene informacije, tako v strokovni literaturi, kot na spletu.

Uporabna orodja, ki omogočajo iskanje podobnih vsebin, najdemo na priloženih povezavah:

Duplicheker na http://www.duplichecker.com; omogoča primarjavo vsebine s predhodno indeksirano vsebino na spletu.
Plagium na http://www.plagium.com; omogoča primerjavo teksta dolžine do 25000 znakov.
Copyscape na http://www.copyscape.com; posebej uporaben iskalnih plagiatov za lastnike spletih strani, ga preverijo ali kdo posnema ali povzema izvorno avtorsko avtorsko vsebino.
Turnitin na http://turnitin.com; verjetno najboljši program za odkrivanje plagiatov, vendar plačljiv.
eTBLAST na http://etest.vbi.vt.edu/etblast3; brezplačen program za iskanje podobnih publikacij, avtorjev, ključnih besed, strokovnih in znanstvenih revij.

Creative Commons licenca
Iskanje podobnih objav by Borut Jerman is licensed under a Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija License.

Enhanced by Zemanta

0 Komentarjev

Ostanite na tekočem, naročite se na RSS za to objavo.Some HTML is OK