čŒloveški genom – pomemben izziv za bioindustrijo

Danes predstavlja biotehnološkim in farmacevtskim podjetjem velik izziv določevanje celotnih zaporedij  genomov. Na tem mestu ne gre prezreti, da je največje zanimanje raziskovalcev usmerjeno prav v genome človeka (Homo sapiens), različnih vrst opic , miši (Mus musculus) in podgane (Rattus norvegicus). Predpostavlja se, da bo s primerjavami celotnih genomov moč izvedeti več o nastanku in pomenu mutacij in na ta način pomembno zmanjšati tveganja za nastanek obolenj posameznika ali v primeru obolenj prilagoditi individalno terapijo in zdravljenje.

Cilji, ki si jih pri preiskavah genomov tehnološka podjetja in proizvajalci instrumentov zastavljajo so predvsem usmerjeni k  zmanjševanje potrebnega časa za izvedbo in analizo genoma, ob minimalnem številu napak, ki nastanejo pri določevanju baznih parov (1 napačen bazni par na 100000 določenih baznih parov, ali manj) ter, da pri tem nastane čim manj stroškov. Po določitvi celotnega zaporedja posameznega genoma pa je velika pozornost usmerjena v programska orodja in prosto dostopne podatkovne baze s katerimi lahko analiziramo in primerjamo posamezen genom. Slednje omogoča strokovnakom vse lažjo in bolj pravilno interpretacijo in analizo rezultatov.

Za biotehnološka podjetja je razvoj novih metod določevanja zaporedij genoma izjemno pomemben, saj predstavlja povsem nov segment biotehnologije, ki je v vzponu zadnjih 10 let, vse od t.i. dot com boom-a, ki je bil prisoten in viden na borzah v ZDA od 90′ let dalje. Vendar pa imajo danes gotovo  prednost biotehnološka in farmacevtska podjetja, ki se zavedajo morebitnih vplivov bioproduktov na posameznikov genom in te podatke o razumevanju in interpretaciji genomov vključujejo v raziskave in razvoj novih biotehnoloških produktov.

Creative Commons License
čŒloveški genom – pomemben izziv za bioindustrijo by Borut Jerman is licensed under a Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 2.5 Slovenija License.

0 Komentarjev

Ostanite na tekočem, naročite se na RSS za to objavo.Some HTML is OK