Biotehnološka podjetja tudi letos med finalisti Start:up Slovenija

V letu 2008 so prvič razglasili zmagovalca nacionalnega tekmovanja Start:up Slovenija, ki ga je zasnovala Tovarna podjemov skupaj s partnerji (Tovarna podjemov, JAPTI, Ministrstvo za gospodarstvo, Tehnološki park Ljubljana in Poslovni angeli Slovenije), katerega namen je predstavitev inovativnosti in tržne zanimivosti podjetij v začetni fazi. S tekmovanjem organizatorji spodbujajo predstavitev najboljših podjetniških idej, podjetniških ekip, poslovnih načrtov in start-up podjetjij v slovenskem prostoru, ter jih ob njihovem vstopanju na globalni trg strokovno podpreti, povezati s potencialnimi investitorji, jih nagraditi in promovirati v širši javnosti.

Z vidika biotehnološkega podjetništva je predvsem zanimivo to, da v slovenskem prostoru organizatorji prepoznavajo biotehnološko dejavnost kot zelo inovativno in obetavno. Med vsemi finalisti je leta 2008 zmagalo biotehnološko podjetje Acies Bio d.o.o., ki je danes redni član Ljubljanskega tehnološkega parka. Podjetje deluje na področju raziskav, razvoja in svetovanja za farmacevtsko, prehransko in kemično industrijo.

Poleg podjetja Acies Bio d.o.o., ki je bilo najboljše start-up podjetje leta 2008, je bilo med finaliste tekmovanja uvrščeno tudi podjetje GenePlanet d.o.o., ki je usmerjeno v trženje genetskih preiskav in je le nekoliko zatem prejelo nagrado za najboljši poslovni načrt v okviru tekmovanj Tehnološkega parka Ljubljana. Å e istega leta so ocenjevalne komisije na primorskem, v okviru tekmovanja za najboljši poslovni načrt Podjetne primorske, podelile priznanje podjetju Genelitik d.o.o., ki je prav tako kot podjetje GenePlanet d.o.o. usmerjeno v trženje genetskih preiskav. Dejavnost osebne genomike je bila takrat (od leta 2007) v močnem vzponu in opredeljena kot inovativna dejavnost tudi v svetu, predvsem v ZDA. K vzponu osebne genomike so pripomogli mnogi dogodki: objava celotnega genoma posameznega človeka, uglednega znanstvenika in podjetnika Johna Craiga Venterja leta 2007; ustanovitev podjetij 23andMe Inc. in Navigenics Inc.; tekmovanje Archon Genomics X Price. V letu 2010 se je število biotehnoloških podjetij, ki so se uvrstila med finaliste Start:Up Slovenija še povečalo. Zmagalo je podjetje Envit d.o.o., ki ponuja bioremediacijske rešitve, poleg pa sta se uvrstili še biotehnološki podjetji BioSistemika d.o.o. in Molekula d.o.o.. Pozitiven trend razvoja biotehnološke dejavnosti v Sloveniji se nadaljuje. Tudi letos se je med 5 finalistov uvrstilo biotehnološko podjetje, podjetje DiaGenomi d.o.o., ki trži diagnostične teste pacientom obolelim za rakom dojke in debelega črevesa ter osebno genomski kardiovaskularni genetski test. Poleg produktov za osebno genomsko analizo organizirajo tudi delavnice PCR v realnem času.

V priloženem seznamu so prikazana podjetja, katerih dejavnost je povezana z biotehnologijo in so bila ustanovljena v Sloveniji:

OPOMBA: Seznam podjetij morda ni popoln.

VIRI:

Archon Genomics X Price

Start:up Slovenija

Creative Commons licenca
Biotehnološka podjetja tudi letos med finalisti Start:up Slovenija by Borut Jerman is licensed under a Creative Commons Priznanje avtorstva 2.5 Slovenija License.

PREBERITE TUDI:

Vloga javnih institucij pri razvoju novih zdravil
Inovativna biotehnološka podjetja v letu 2011


0 Komentarjev

Ostanite na tekočem, naročite se na RSS za to objavo.Some HTML is OK