Bio in nano: NAJ inovacije Univerze v Ljubljani

Letošnji zmagovalec tekmovanja za Rektorjevo nagrado za najboljšo inovacijo Univerze v Ljubljani je podjetje Animacel, katerega ustanovitelja sta prof.dr. Gregor Majdič in asistentka Katerina čŒeh. Inovacija, katero podjetje Animacel nudi, se nanaša na uporabo matičnih celic za zdravljenje neozdravljivih obolenj pri živalih. Nedvomno gre za inovativno metodo zdravljenja, ki ima velik potencial za prenos znanstvenih napredkov v vsakdanjo prakso.

Prav tako izjemno inovacijo je predstavila skupina raziskovalcev s Kemijskega instituta, katero vodi prof.dr.Roman Jerala. Predstavili so t.i. celični tekoči trak, ki omogoča nov pristop pri sintezi bioloških učinkovin. Za prenos inovacije na trg načrtujejo ustanovitev podjetja Si.Zyme. Podrobnosti o inovativni tehnologiji nademo v izjemno ugledni reviji Nucleic Acid research.

Untitled from Å OUVIZIJA on Vimeo.

Tretje mesto pa je zasedla intedisciplinarna skupina pod vodstvom dr. Staneta Pajka s Fakultete za farmacijo, ki načrtuje komercializacijo večnamenskih magnetnih nanodelcev.

Vir: Zmagovalci natečaja »Rektorjeva nagrada za naj-inovacijo UL«

Več o tekmovanja Rektorjeva nagrada za najboljšo inovacijo najdete na povezavah:

O rektorjevi nagradi (Ljubljanski univerzitetni inkubator)

Finalisti tekmovanja (2011)

Zmagovalci tekmovanja (2011)

Poročanje slovenskih medijev o inovacijah zmagovalcev:

Rektorjeva nagrada poslovni ideji Regenerativno zdravljenje bolezni živali

Naj inovacijo Univerze v Ljubljani je razvilo podjetje Animacel


0 Komentarjev

Ostanite na tekočem, naročite se na RSS za to objavo.Some HTML is OK